Norska Jon-Espen Hjelkrem har efter flera år av sökande hittat sin pappa. Foto: Privat

Efter 45 år – norrmannen Jon-Espen har funnit sin pappa

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av aktivt sökande har nu norrmannen Jon-Espen Hjelkrem hittat sin biologiska pappa som hans mamma träffade på en fest i Bua utanför Varberg 1973.

– Jag trodde inte först att det var sant, men när DNA-provet kom tillbaka och visade att det stämde blev jag väldigt glad, säger Jon-Espen.

Påsken 1973 åkte Jon-Espens 16-åriga mamma från staden Moss i sydöstra Norge för att hälsa på sin bror i den halländska orten Bua. Väl på plats träffade hon en kille som hon under några dagar hade en romans med. 

När hon sen lämnade Halland gjorde hon det med Jon-Espen i magen.

Flera år av aktivt sökande

Jon-Espen växer upp med sin mamma och sin styvfar. Han beskriver sin barndom som fin och att hans styvpappa fyllt rollen som förälder på ett bra sätt. För några år sedan bestämmer sig dock Jon-Espen för att han ska försöka hitta sin biologiska pappa och ett långt sökande inleds. Bland annat via sociala medier. Till slut får han napp.

– Det var en kompis till min pappa som hade sett en artikel med foto på mig och tänkt att det var väldigt likt honom. Han vidarebefordrade därför bilden till min biologiska pappa och frågade om han möjligen hade varit på fest i Bua 1973, vilket han hade, säger Jon-Espen.

Jon-Espens biologiska pappa visade då bilden för sin dotter och hennes första reaktion var att det var väldigt likt hennes bror. Hon kontaktar då Jon-Espen.

– Jag åkte till Stenungsund där min pappa bor men jag vågade inte hoppas på för mycket. Men när provresultatet kom blev vi båda väldigt glada, säger Jon-Espen.

Fick syskon på köpet

Den nya familjen har välkomnat honom med glädje och för Jon-Espen betyder det att han inte bara fått en biologisk pappa utan även två syskon han inte haft kännedom om tidigare.

I klippet ovan kan du se när Jon-Espen berättar mer  om sökandet och beskedet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.