Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Feriearbetaren Simon Tolestam beskriver sommarjobbet på konsumentrådgivningen som att ”leka spion”. Foto: Nanna von Essen

Efter konsumenters önskemål jämförs matpriser i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

Genom att jämföra samma produkter i fem olika matbutiker ska konsumentrådgivningen i Kungsbacka ta fram den billigaste matkassen. Resultatet ska användas som ett underlag för framtida undersökningar.

– Man märkte att folk började höra av sig: ”Varför gör ni inga matprisundersökningar längre?” Och då började idén födas, säger konsumentrådgivaren Eva Norrand Andersen.

Första gången en prisundersökning genomfördes i Kungsbacka sedan 00-talet var i december 2022.

– Tiotalet har varit en guldtid. Vi har haft bra matpriser, låga räntor, ingen har efterfrågat en sådan här undersökning, säger konsumentrådgivaren Eva Norrand Andersen.

Förrän nu alltså. Resultatet från undersökningen denna gång kommer att jämföras med resultatet för sex månader sedan. Redan syns höjda matpriser sedan december. Kaffe har till exempel blivit tio kronor dyrare, berättar Eva Norrand Andersen.

I klippet visar feriarbetaren Simon hur undersökningen i butiken går till.

Så har prisundersökningen gjorts

Eva Norrand Andersen och Simon Tolestam jämför priset på samma varor, från samma märke, i fem olika matbutiker i Kungsbacka. Exempel på varor är barnmat, fisk, bröd och banan. Priset på till exempel kött undersöks inte eftersom butikerna inte alltid har samma märken på köttet.

Ett av undersökningens villkor är att det inte ska finnas en så kallad ”motprestation”, det vill säga varor där en kund behöver vara medlem eller köpa ”tre för två” för att få det billigare priset. Däremot räknas extrapris med i undersökningen, eftersom det gäller för alla kunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.