Arkivbild på klassrum. Foto: TT

Rasistutpekade läraren: ”Jag har blivit hotad till livet”

Uppdaterad
Publicerad

En lärare i Falkenbergs kommun stängdes förra veckan av efter att ha sagt ”negerboll” under en hätsk diskussion med några elever. Nu berättar läraren för SVT Nyheter Halland vad det var som låg bakom händelsen som filmades och fick spridning på sociala medier.

Läraren togs ur tjänst och en internutredning ska avgöra hur agerandet påverkar lärarens framtid på skolan. För SVT Nyheter Halland berättar nu läraren själv om händelsen.

– Det här har eskalerat till något jag aldrig i mitt liv kunnat föreställa mig. Jag har blivit hotad till livet och vågar inte gå till affären. Jag kan inte ta mig utanför mitt hus, säger hen.

Hetsig diskussion

Läraren menar att videon filmades mot slutet av en längre diskussion som successivt blivit mer hetsig. Diskussionen hade bakgrund från tidigare händelser där en elev ska ha kallat läraren för rasist.

– Jag sa till honom att jag tycker det var tråkigt att han kallade mig rasist. Det hade ingen gjort förut. Jag berättade att jag har en dotter som är sambo med en somalier och jag hade inte tagit in honom i min familj om jag var rasist. Och då sa jag det här ordet. Jag är född på 60-talet och ända fram tills mina barn var små sa vi det här ordet om bakverk. I ett tillfälle där jag skulle säga något sött så kom det ut, att mina små barnbarn kommer vara små gulliga... det ordet.

Polisanmälningar

Enligt läraren var tanken att förmedla en positiv bild om eventuella framtida barnbarn men att det helt enkelt blev fel. Hen säger att meningen aldrig var att ge sig på eller kränka någon.

– Jag kan inte själv förstå att det var jag som sa det. Jag tänkte inte klart och jag hör ju själv hur upprörd jag är. Jag försöker inte försvara mitt agerande men jag tycker att det har fått för stora proportioner.

Händelsen har polisanmälts enligt P4 Halland. Både mot läraren för ofredande av grupp, och av läraren om förtal och olaga hot.

Tar avstånd från hot

Eleven som spred klippet tar på sociala medier avstånd från hoten som läraren drabbats av och skriver:

”Videon lades upp för att uppmärksamma vad som sker i vår skola och förhoppningsvis uppmana andra till att stå upp emot rasismen. Det har kommit till min kännedom att läraren i fråga och dennes familj har blivit hotade.

Jag och vi alla som är inblandade tar starkt avstånd ifrån detta beteende. Vi kan inte sjunka till dom ignorantas nivå.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.