Arkivbild. Foto: Kirsty Wigglesworth

Skelettfynd i vallgraven var en 300 år gammal ko

Uppdaterad
Publicerad

De fynd som gjordes i samband med dykningarna i Varberg visade sig inte vara människoskelett. På onsdagen meddelade utredningen sin analys och man har kommit fram till att det rör som om nötkreatur.

– Det finns utstickande delar på kotorna som antyder att det rör sig om ett djur som går på alla fyra, säger Leif Häggström, antikvarie Hallands kulturhistoriska museum.

När en grupp dykare samlades vid fästningen i Varberg i helgen hittade de rester av vad de först trodde var mänskliga kvarlevor. Fynden skickades till Hallands kulturhistoriska museum i Varberg som nu meddelar att det rör sig om ben från nötkreatur.

– Att det skulle ha varit en människa är ingen långsökt gissning, men när vi jämfört med liknande fynd ser vi tydligt att det rör sig om en ko. Det är svårt att tyda när den är ifrån, men min gissning är att det rör sig om 1700-talet, säger Leif Häggström.

Så här såg det ut när dykarna letade i vallgraven.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Thommie Sylvander leder dykningarna runt Varbergs fästning. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer