• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uddevalla i Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst. Läs mer här

Foto: Vattenfall

Efter stoppet på Ringhals – reaktor 3 återstartades på nyårsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Ringhals reaktor 3 är igång igen efter att ha varit stoppad sedan i onsdags. Återstarten var planerad till midnatt under nyårsnatten, men blev framskjuten flera gånger. Först vid 11.23 på nyårsdagen var reaktorn åter i bruk.

På onsdagskvällen snabbstoppades kärnreaktor tre automatiskt efter ett okänt fel. Efter felsökning och analys meddelar nu Vattenfall att det var en obefogad signal från ett styrsystem som aktiverat stoppet.

Exakt vad som utlöst signalen är fortfarande okänt, rapporterar Sveriges Radio P4 Halland.

Återstarten var planerad till midnatt, under nyårsnatten. Något som sedan sköts upp. Enligt Vattenfall berodde det på att förberedelserna tagit längre tid än planerat. Därför sattes en ny prognos för återstart av reaktorn till klockan 10 på nyårsdagen, men även den sköts upp.

Ringhals: Vill se till att all blir rätt

– Vi har sagt på morgonen att vi sköt fram till klockan 10 för vi behövde mer tid för att fasa in och komma in på nätet. Vi kontrollerar varje steg för att se att alla parametrar är rätt och är det något som tar lite längre tid så låter vi det ta längre tid så att allt blir rätt, säger Charlotta Eldelind, kommunikationschef på Ringhals.

Vid 10.26 kom dock en ny prognos om att uppstarten var framflyttad till klockan 11. Vid 11.23 meddelades att reaktor tre återigen för ut ström på nätet.

– Det som händer nu är att vi lugnt och fint håller på att gå upp i effekt och vi kommer att vara tillbaka på full effekt någon gång lite senare imorgon eftermiddag, säger Charlotte Eldelind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer