Foto: Privat

Efterlängtad skatehall öppnar

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigs nya skatehallen i Varberg. I SVT Nyheter Hallands livesändning i dag får ni träffa bland annat skaparna av hallen och en nybliven världsmästare.

– Varberg är ju en av de sista kommunerna som inte har en skatepark. Skejtarna har funnits i små klickar och åkt på olika ställen, säger Pierre Lindberg som sitter med i styrelsen för Varbergs skateboardklubb.

LIVE KL 13: Se invignngen av skatehallen

Varberg har profilerat sig som en bräd-åkar-stad men det saknas en ordentlig plats för just skateboard menar föreningen. En park har varit planerad av kommunen sedan 2012 utan resultat. Därför tycker skateboardföreningen i Varberg att det betyder mycket för alla åkare att en inomhushall invigs på måndagen.

Uppvisning

Invigningen kommer vara mellan ett och tre. SVT sänder live och så kommer bryggeriet som byggt parken. Oskar Rozenberg Hallberg som är nybliven världsmästare i skate är på plats med flera och kör en uppvisning. Klockan sex på kvällen klipps bandet till hallen.

Hittills streetstyle

Hamnrampen som byggdes för några år sedan har varit en naturlig mötesplats för klickarna av brädåkare i kommunen. Majoriteten av åkarna har kört street vilket är när man använder sig av gatans naturliga miljö. Trappor, stenar och kanter blir föremål att åka på. Har man haft behov av en skatepark har man behövt flytta på sig.

– Vi har behövt resa till Göteborg eller Halmstad för att åka i skatepark. Lavinen med parker som byggts innebär ju ett spontanidrottande. Det är givetvis en social viktig del i det också och det berör alla åldrar. Det finns ju gubb- och gumm skate. Det är ju stort intresse för det, säger Pierre Lindberg.

Från gata till finrum

Skateboard som sport är upptaget som en olympisk-gren 2020. Resan, från en rebellisk sub-kultur, associerad med kriminalitet, till en etablerad idrott – är därmed ett faktum.

– När jag började åka på nittiotalet var man ju hemma om man hade man en lastpall med en plywoodskiva på, avslutar Pierre Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.