Parkområdet på Vallås i Halmstad. Foto: Rickard Widgren/SVT

Eftersatt parkområde får uppfräschning

Uppdaterad
Publicerad

Ett eftersatt parkområde på Vallås i Halmstad ska få ett lyft under hösten. Nu har Boverket gått in med hälften av kostnaden, och säkrar därmed projektets kvalitet.

– Vi har behov av att rusta upp ytan och då har vi tänkt att vi ska göra det i dialog med de som bor på området och HFAB, säger Maria Johansson, som är landskapsarkitekt och projektör.

Enligt henne har området varit eftersatt länge och även om Boverket inte godkänt ansökan om bidraget så hade upprustningen genomförts. Den extra summan ligger på 850 000 kronor, vilket är lika mycket som kommunen tillsammans med HFAB själva går in med.

– Hade vi inte fått bidraget hade vi fått prioritera bort någon annan plats, eller fått rucka på kvalitet och vissa delar gällande trygghet, belysning och tillgänglighet, säger Maria Johansson.

Ska vara en mötesplats

Fokus kommer ligga på att området ska fungera som en mötesplats. En del av ytan kommer också användas till en mindre lekplats. Men trots att de öppnar upp för dialog med de boende, innebär inte det att alla deras idéer kommer genomföras.

– Det finns vissa krav och funktioner som ska till. Vi ska presentera förslaget för de boende och där har vi en del diskussionsfrågor om exempelvis skyddande häckar och vilka funktioner lekytan ska ha. Det finns en stor gräsmatta där vi har tankar och de boende kanske har andra tankar, säger Maria Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.