Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad du ska göra när du kört på ett vilt berättar eftersöksjägaren i klippet ovan. Foto: SVT

Eftersöksjägarens frustration: ”För få anmäler viltolyckor”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år sker drygt 60 000 viltolyckor i landet – men långt ifrån alla polisanmäls, trots att lagen kräver det för större vilt. Det larmar eftersöksjägaren Torkel Norling i Billdal, mellan Kungsbacka och Göteborg, om. Konsekvenserna blir ett svårt lidande för djuren om de inte dör direkt.

– Alldeles för många olyckor rapporteras inte och varje person som inte gör det bidrar till väldigt mycket lidande för djuren i skogen, säger Torkel Norling som är en av de jägare som får i uppgift att tillsammans med specialtränade hundar leta upp det skadade viltet och avliva djuret.

Vad ska du göra när du kört på vilt och vad händer om man smiter från en viltolycka? Det berättar Torkel Norling mer om i klippet ovan.

Djuren du enligt lag måste meddela polisen om du kör på:

Älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår ringer du 112 och anmäler. Att smita från platsen utan att anmäla är ett jaktbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.