Foto: TT

Nu införs eldningsförbud i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen meddelar räddningstjänsten Storgöteborg att det råder eldningsförbud i flera kommuner i Västsverige.

Anders Gärdhagen, stabschef på räddningstjänsten Storgöteborg, berättar att förbudet gäller i Kungsbacka, Mölndal, Härryda, Partille och Lerum.

– Det är de senaste veckornas fina högsommarväder med värme och i princip ingen nederbörd alls som har gjort att det är väldigt stor risk för brand i mark och terräng, säger han.

Anders Gärdhagen, stabschef på räddningstjänsten Storgöteborg. Foto: Anna Dyne/Räddningstjänsten Storgöteborg

Förbudet gäller tills vidare och innebär att eldning bara får ske i grillar och iordningsställda grillplatser där det går att grilla på säkert sätt. Också engångsgrillar är okej att använda, under förutsättning att de inte placeras direkt på marken och att de ställa på en icke brännbar yta.

– Det spelar ingen roll om det är på villatomt eller markområden. Du får inte elda någonstans. Vi vill uppmana folk till försiktighet när man är ute och grillar, och att säkerställa att det finns vatten och släckmedel framme ifall det skulle hända någon incident, säger Anders Gärdhagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.