Elev höggs i ryggen med penna av annan elev

Publicerad

Eleven blev sparkad, huggen med en penna, biten, riven och nypt under två år. Flera av händelserna bevittnades av skolpersonal men ändå anmäldes det aldrig till kommunen.

Mellan 2017 och 2019 utsattes en elev i Kungsbacka för upprepade fall av misshandel och kränkande behandling av en annan elev. Trots detta anmälde aldrig skolan händelserna till kommunen, trots att det fanns tydliga vittnesuppgifter från bland annat lärare.

Blev huggen i ryggen

Vid ett tillfälle gick det så långt att eleven blev huggen i ryggen med en penna. Till sist tröttnade föräldern och anmälde händelserna till Skolinspektionen.

Kommunen har det yttersta ansvaret för arbetet mot kränkningar i skolan och ska därför bli uppmärksammade på om det sker. Detta hände dock aldrig. Däremot utredde skolan själv händelserna och satte in bland annat en resurs i klassrummet för att lugna ner stämningen. Resursen togs dock bort efter ett tag av oklar anledning, skriver Skolinspektionen i sin rapport.

Skolan får kritik

Skolinspektionen riktar kritik mot skolan för att man inte har anmält händelserna till kommunen och att det tagit allt för lång tid innan man agerade mot behandlingarna. Några nya incidenter har dock inte rapporterats in under 2019 och man menar att skolan nu har lyckats få bukt med kränkningarna och väljer därför att inte ingripa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer