Östergårdsskolan i Halmstad dagen efter hotet. Foto: SVT

Elev hotade skola i sociala medier – greps av polis

En elev riktade på måndagen ett hot i sociala medier mot Östergårdsskolan i Halmstad. Polisen har gripit eleven som misstänks för olaga hot mot grupp.

En högstadieelev lade på måndagen upp en bild på sig själv med ett vapenliknande föremål med en bildtext som kunde uppfattas som någon form av hot mot grupp. Bilden publicerades i en sluten grupp på Snapchat, men enligt polisen kunde den nås av flera hundra elever.

Halmstads kommun berättar i ett pressmeddelande att hotet polisanmäldes och eleven greps av polis. Vid husrannsakan beslagtog polisen en luftpistol.

Chatarina Mardell, rektor på Östergårdsskolan och Magnus Rudgard, skolområdeschef berättar om hotet mot skolan.

– Vi tog det på allvar. Men vi bedömer att skolverksamheten kan fortsätta på ett tryggt sätt, säger Magnus Rudgard, skolområdeschef.

Kontakt med målsman

Skolan har varit i kontakt med den misstänkta elevens anhöriga.

– I dagsläget är det inte aktuellt med någon avstängning. Jag har ringt till elevens målsman och sagt att vi från skolans sida är väldigt måna om att samarbeta för att göra det bästa av situationen, säger Chatarina Mardell, rektor på Östergårdsskolan.

Pratat om sociala medier

Eleven greps klockan sex på måndagsmorgonen. Under natten till tisdagen har ett vaktbolag säkrat skolan. Personalen har under tisdagen informerat elever om händelsen och haft samtal om sociala medier. Stödpersonal finns för de som känner oro. Det går ungefär 650 elever på Östergårdsskolan som är en kommunal grundskola.

Händelsen rubriceras som olaga hot mot grupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer