Elever får ingen sexualundervisning på Oneschool Global Nyby Campus

Uppdaterad
Publicerad

Sex- och samlevnad har inte stått på schemat för grundskoleeleverna sedan 2020. Det framkom vid Skolinspektionens tillsyn på friskolan Oneschool global Nyby campus, tidigare Laboraskolan, i Hylte.

Myndighetens rapport visar att friskolan legat efter med sexualundervisningen, vilket innebär att elever som gått i årskurs 4-6 och 7-9 inte fått någon undervisning alls. Rektorn säger till Skolinspektionen att sedan hon anställdes höstterminen 2020 har ingen undervisning i sex- och samlevnad skett på grundskolan. Anledningen till det är att det ska vara ett känsligt ämne.

”Vi samarbetade till fullo med Skolinspektionen och välkomnar de förbättringsområden som har uppmärksammats genom inspektionsprocessen” skriver skolans rektor Chiedza Chadehumbei ett mejl till SVT Nyheter Halland.

Vidare skriver hon:

”Som framgår av Skolinspektionens beslut har skolan vidtagit nödvändiga åtgärder och befinner sig i en process att implementera en plan som överensstämmer med den ändrade läroplanen när det kommer till kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer.”

Fastanställd saknar lärarlegitimation

Skolan, som också bedriver gymnasieutbildning, får också en anmärkning då lärare utan lärarlegitimation har tillsvidareanställts. Fyra av fem lärare som anges undervisa på gymnasiet har en tillsvidareanställning, trots att de saknar lärarlegitimation.

Dessutom anmärker Skolinspektionen på att skolpsykologen enbart ska ha använts för åtgärdande arbete och denne deltar inte i elevhälsans förebyggande och hälsofrämjande arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer