I klippet svarar enhetschefen på varför utomstående hyrs in för att utreda intellektuella funktionsnedsättningar. Foto: Anton Johansson/SVT

Elever fick felaktiga diagnoser vid utredning om särskola

Publicerad

Flera barn i Halmstad har fått diagnosen intellektuell funktionsnedsättning av en extern psykolog som kommunen anlitat. Detta trots att kriterierna för att ställa diagnoserna inte var uppfyllda. Utredningsprocessen är nu stoppad och ärendet har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Det var under sommaren som kommunen genom sitt kvalitetsledningssystem uppmärksammade att allt inte såg rätt ut med de ställda diagnoserna. Kort därefter informerades psykologen, som genomfört utredningarna, om att processen stoppats och händelsen Lex-Maria-anmälts.

– Jag kan inte gå in på vad det är som har hänt eftersom det är fråga om en pågående utredning, säger Henrik Wagersten, enhetschef på barn- och elevhälsovården.

Hallandsposten var först med att rapportera om detta.

I klippet berättar Henrik Wagersten om anledningen till att privata aktörer hyrs in för att genomföra dessa utredningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.