En elev med mycket hög frånvaro kan komma att kosta Halmstads kommun 300.000 kronor om åtgärder inte vidtas inom en dryg månad. Foto: SVT

Elevs frånvaro kan kosta 300.000

Uppdaterad
Publicerad

Skolansvariga i Halmstad har inte gjort de åtgärder som behövs för att hjälpa en grundskoleelev som har en omfattande frånvaro.

Det är Skolinspektionen som nu beslutat att Halmstads kommun har lite drygt en månad på sig att se till att elevens rätt till utbildning och särskilt stöd tillgodoses. Om detta inte är gjort senast den 25 maj tvingas kommunen betala 300.000 kronor i vite.

86 dagars frånvaro sedan i höstas

Bakgrunden är att en elev som nu går i årskurs 7 haft en omfattande frånvaro sedan höstterminen 2013. Sedan i höstas, fram till den 6 mars 2015, hade eleven endast varit närvarande 29 av 115 skoldagar. Sedan dess har problemen fortsatt. Eleven har ända sedan årskurs 1 varit placerad i en särskild undervisningsgrupp och behövt ett särskilt stöd.

Enligt Skolinspektionens utredning har vårdnadshavarna inte alltid sett till att eleven tagit sig till skolan, men de konstaterar också att skolan inte vidtagit tillräckligt med åtgärder för att se till att eleven närvarar vid lektionerna.

Skolinspektionen ställer flera krav

När det gäller särskilt stöd så har eleven fått det av skolan, men skolan har inte gjort någon egen utredning. Nu ställer Skolinspektionen flera krav på skolan, bland annat att de ska inleda ett motivationsarbete och att de under elevens frånvaro ska vara aktiva för att åtgärda detta.

Enligt skollagen har alla barn med skolplikt en ovillkorlig rätt att få tillgång till utbildning inom grundskolan, och det är skolan och ytterst kommunen som ska se till att detta följs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.