Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emelie Ekman Koch var i tonåren när hon kom i kontakt med främlingen på nätet. Utpressningen och manipulationen började från dag ett. Foto: TT/SVT

Emelie utpressades av nätpedofil: ”Jag var hans slav”

Uppdaterad
Publicerad

2012 var ett mardrömsår för Emelie Ekman Koch då hon kom i kontakt med en nätpedofil. Han manipulerade henne till att skicka nakenbilder och fick fullständig kontroll över hennes liv. I dag, nio år senare, vill Emelie vara ett stöd för andra ungdomar som utsätts ut för grooming.

Antalet groomingärenden där barn och unga kontaktas via nätet av företrädesvis män ökar, enligt polisens IT-brottscentrum Väst.

En som har råkat ut för detta är Emelie Ekman Koch i Kungsbacka. När hon  var 17 år gammal blev hon kontaktad av en man som visade sig vara nätpedofil och gjorde hennes liv till en mardröm.

– Nu under pandemin är det många fler barn och ungdomar som sitter framför datorn. Jag vill uppmana andra till att vara försiktiga. Har man blivit utsatt får man sträcka ut en hand till mig, då jag tror att jag kan vara ett bra stöd, säger Emelie Ekman Koch.

Hon tillägger att man kan nå henne via sociala medier.

I klippet berättar hon sin historia.

Utsatt för grooming? Här får du stöd och hjälp

• Du kan göra en polisanmälan genom att ringa 114 14 eller tipsa polisen på itbrott.desk.noa@polisen.se Läs mer om sexualbrott på polisens webbplats.

• På Ditt ECPAT kan du chatta och mejla eller ringa en stödlinje tel 020-112.

Barnens rätt i samhället, Bris. Barn kan ringa tel 116 111. Vuxna kan ringa tel 077-150 50 50.

Brottsofferjouren för unga, tel 0200-212019.

• BUP, barn och ungdomspsykiatrin i Halland tel 010-476 19 99. Unga kan också få remiss hit från skolhälsovården/skolkuratorn. Förteckning över BUP-mottagningarna i Halland hittar du här.

Föreningen Storasyster, vänder sig till dig som utsatts för sexuellt övergrepp.

Killar.se är en webbplats där de som är eller känner sig som killar kan diskutera och chatta.

• Kvinnofridslinjen tel 020-505050.

Novahuset, föreningen mot sexuellt våld, erbjuder stöd till tjejer och killar som har blivit utsatta för någon form av sexuella övergrepp.

RFSL – brottsofferjour.

Rädda barnen – föräldratelefonen och föräldramejl tel. 020-786 786, foraldrar@rb.se.

Ungasjourer.se samlar alla jourer i Sverige som arbetar med att stötta och stärka barn, unga och unga vuxna.

Ungdomsmottagningar i Halland.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.