Emelie Roslund Grönlund målar och lackerar proteser inne i en liten verkstad i sina morföräldrars hem. Hittills har hon dekorerat tre olika exemplar. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Amputerade foten – gör nu konstverk av proteser

Publicerad

18-åriga Emelie Roslund Grönlund från Laholm föddes med dysmeli – något som ledde till att hon valde att amputera foten 2016 och ersätta det med en protes. Nu, när hon gör sitt avslutande gymnasieprojekt, vill hon konstnärligt spegla sin historia genom att sprutlackera olika proteser.

– Jag har tänkt på att göra det här enda sedan första året på gymnasiet. Jag vill göra något personligt som ska berätta en del av min historia, säger Emelie Roslund Grönlund.

I klippet får du hänga med in i hennes verkstad där hon berättar mer om sitt projekt.

Dysmeli

Innebär att du saknar en mindre eller större del av armen, handen, benet eller foten sedan födseln.

Dysmeli uppstår under fosterstadiet.

Det är i dag oklart varför barn föds med dysmeli, men det finns en viss ärftlighet.

I Sverige föds cirka 60 barn per år med dysmeli.

Protes är ett vanligt hjälpmedel för barn och vuxna som saknar en del av armen och hela handen eller en del av benet och foten.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.