Emma Green under hennes sista tävling som professionell höjdhoppare – inomhus-EM i Belgrad. Foto: TT

Emma Green byter karriär

Uppdaterad
Publicerad

Emma Green från Särö är en av 2000-talets mest framgångsrika friidrottsstjärnor i Sverige. Nu har hon lämnat de internationella arenorna för att hjälpa andra med mental hälsa.

Emma Green, som bland annat har ett VM-brons och EM-silver, brinner för att fler ska bli mentalt starka. Såhär drygt en månad efter att ha avslutat sin egen karriär har hon börjat känna sig stolt över sina prestationer.

– Det bästa har varit att få hålla på med det jag älskar och som varit så roligt. Och sedan få uppleva mästerskap, lära känna många härliga människor men också att känna känslan av att prestera när man är som bäst, säger 32-åringen.

Vad är du mest stolt över?

– Jag är mest stolt över mina mästerskapsmedaljer. Framför allt EM i Barcelona och mitt personliga rekord 2.01 meter där, säger hon.

Jobb med höga krav

Emma Green vet hur det är att ha ett jobb med höga prestationskrav. Tillsammans med kollegan Camilla Kallin, som var hennes lärare på friidrottsgymnasiet i Göteborg, har hon startat upp ett företag som går ut på att de föreläser om mental hälsa på olika arbetsplatser.

– Tyvärr så är det inte bara att vi ska vara på jobbet och må bra. Det handlar även om att vi också ska prestera. Vi vill försöka inspirera till att kunna göra både och. Det finns mycket forskning som säger att vi är stressade och mår psykiskt dåligt, säger hon.

Vad kan du bidra med från din idrottskarriär?

– Det handlar till exempel om att få det gjort, att sätta upp tydliga mål för sig själv. Sedan kosten och träningen, jag vill kunna väva in mycket av allt.

Förhållandet till sociala medier

Emma Green la mycket press på sig själv för att nå så långt som möjligt. Men det finns även andra typer av krav i samhället, menar hon.

– Folk publicerar det bästa av sin värld på sociala medier, att du ska vara bäst och snyggast på alla sätt. Men det är inte hållbart.

”Blivit maniskt i perioder”

Även Emma har känt av hetsen av att alltid äta och träna rätt.

– Det är klart att i perioder så har det blivit maniskt att man tänker så otroligt mycket på det. Det har inte alltid varit det roligaste, säger hon.

Vad har du för råd för att komma bort från det tänket?

– Det handlar om att hitta tillbaks till sig själv. Varför gör jag det här? Gör jag det för att må bra eller för någon annans skull? Ytterst är det du själv som ställer kraven. Det handlar om att försöka tänka om lite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.