Kristofer Johansson, driftchef för renhållning och avfall på Laholms kommun, berättar varför sophämtningen kostar extra i år. Foto: Laholms kommun och Henrik Holmberg/TT

En extra vecka på året innebär dyrare sophämtning i Laholm

Publicerad

En extra vecka under 2020 innebär att villaägare i Laholms kommun behöver betala extra för sophämtning om de önskar få det även under årets sista vecka, då vecka 53 inte ingår i kommunens ordinarie avfallsabonnemang. Men beslutet har inte landat väl hos flera laholmare som nu uttrycker sitt missnöje på sociala medier.

”Va? Finns inte veckan med i året 2020? Vi betalar per år och även om veckonumret är 53 så ingår den i år 2020”, skriver till exempel en laholmare på Facebook.

Kristofer Johansson, som är driftchef för renhållning och avfall på Laholms kommun, är medveten om att beslutet fått kritik, men det kommer inte påverka beslutet menar han.

– Vi kör så här, vi kan inte ändra detta nu. Det hade inneburit väldigt mycket jobb för personalen om vi skulle ändra körschema, och det är otroliga kostnader att göra det. Kostnader som hade påverkat avfallstaxan till nästa år. Detta är det bästa och billigaste sättet, säger han.

Samma beslut som 2015

År 2015 bestod också av 53 veckor, men då gick inte Laholms kommun ut med information om att avfallshämtningen skulle kosta extra, berättar Kristofer Johansson.

– Då var inte kommunen lika duktig med att gå ut och informera om det, men tydligen så blev det inga reaktioner. Det flöt på som vanligt och man lade inte märke till det, säger han.

Upp till varje villaägare

Det är nu varje villaägares eget beslut om de vill beställa sophämtning under vecka 53.

– Hade vi haft vecka 53 med i taxan så hade taxan för samtliga abonnenter blivit dyrare. Nu kan man istället välja om man behöver ha tömt den här extra veckan, och köpa den tjänsten av kommunen, säger Kristofer Johansson, driftchef för renhållning och avfall på Laholms kommun.

Den extra tömningen kostar 125 kr per kärl, och går att beställa genom att ringa eller mejla kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer