I klippet berättar Catarina Linnér, produktionschef på VIVAB om växtgiftet. Foto: Privat/Arkivbild

En gåta hur växtgiftet hamnat i Ullareds dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan kom information om att växtgiftet Dinoseb hittats i Ullareds dricksvatten. Var det har kommit ifrån är fortfarande en obesvarad fråga.

Den 18 oktober gick det kommunala vattenbolaget VIVAB ut med information om att det hittats rester av bekämpningsmedel i det kommunala dricksvattnet i Ullared, Fagered och Fridhemsberg.

Samma gift som i Teckomatorp

Det handlade om små halter av Dinoseb, samma växtgift som läckte ut i stora mängder i samband med den ökända giftskandalen kopplad till BT-kemi i Teckomatorp på 1970-talet.

Enligt Livsmedelsverkets bedömning var halterna så låga att vattnet kunde fortsätta användas utan åtgärder. För den som var orolig placerades det dock ut vattentankar att hämta vatten ur.

I måndags kopplades brunnen ur och en reservbrunn kopplades in.

Oklart ursprung

Men hur bekämpningsmedlet hamnat i den ursprungliga vattentäkten från början är fortfarande en gåta för VIVAB. En utredning har startats, men beräknas inte vara färdig än på flera månader.

– Det är förmodligen gamla synder, för Dinoseb har inte använts sedan 60-talet, säger Catarina Linnér, produktionschef på VIVAB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer