I år ser Laholms kommun till att alla tätorter får en gran. Foto: TT/Privat

Belysningen turnerar vidare – granen får stanna

Uppdaterad
Publicerad

Våxtorpsborna kan lugnt njuta av årets julgran. Förra årets omtalade och kulörta belysning vandrar istället vidare i kommunens byar.

Förra årets konflikt rörde en utebliven gran i Våxtorp. Några tätorter fick en gran, medan andra blev utan – som i Våxtorp. Men i år har granen i byn stått ståtlig sedan drygt två veckor tillbaka.

– Jag tror inte att kommunen vågar riskera att inte sätta upp en gran i år. Det sägs att de lysande bollarna istället ska turnera runt i byarna, säger Dag Gustavsson i Våxtorps byalag.

Enligt Dag Gustavsson ska den omtalade belysningen istället sprida julstämning i Knäred. Julbelysningens förvaltare Stefan Lundström, vd på Laholms hem, kan bekräfta uppgiften:

– Belysningen kommer att dyka upp på ett överraskande ställe.

Ryktet säger att den hamnar i Knäred?

– Absolut, det stämmer.

En växande ort

– Vi vill uppmärksamma Knäred som en framtidsort. Arbetsmarknaden växer och tågen är på gång, säger Stefan Lundström.

Han lovar att belysningen på torget i Knäred ska tändas till första advent, och att den inte utesluter att Knäred dessutom ska få en gran.

– Det här är en rolig grej. I Våxtorp blev det en massa spektakel, så vi får se vad Knäredsborna säger. Om de tycker om belysningen kanske den blir kvar där, säger Stefan Lundström.

Känsligt ämne

På Laholms kommun ser man inte alltför allvarligt på grankonflikten.

Har ni tänkt till nu, med tanke på förra årets uppståndelse?

– Våxtorp skulle ju få en juldekoration förra året också. Det här med julgranar var mer känsligt än vad vi insåg, säger Charlotte Fajersson på Laholms kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.