”Det är vanligt att en brand startar om man är oförsiktig med förvaringen av askan från kaminen,” säger Johan Duell, chef på samhällsskydd, räddningstjänsten Halmstad Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

En ökning av bränder i Halland – börjar i braskaminen

Uppdaterad
Publicerad

Villabränderna har ökat den senaste tiden. Nu uppmanar räddningstjänsten i Halland allmänheten att vara extra försiktig med eldning i braskamin och öppen spis.

Räddningstjänsterna i Halland ser att flera bränder den senaste tiden har en sak gemensamt – att de startat i braskaminen.

– Det är viktigt att man eldar på rätt sätt i en kakelugn, braskamin eller en öppen spis. Det är vanligt att en brand startar om man är oförsiktig med förvaringen av askan från kaminen, säger Johan Duell, chef för samhällsskydd på räddningstjänsten Halmstad, i ett pressmeddelande.

Tre tips från sotaren i Varberg – så eldar du säkert i din eldstad:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torr ved är viktigt – vilka fler tips finns det för säkert eldande i öppna spisen? Det svarar sotaren Benny Johansson från Varberg här. Foto: Kristian Åkergren/ SVT

Så eldar du säkert:

• Använd torr ved – då bildas mindre tjära i skorstenen och soteld uppstår inte lika lätt.

• Elda med max tre kilo ved per timme så att du inte riskerar överhettning.

• Har du eldat i fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar.

• Förvara askan i ett obrännbart kärl med tättslutande lock.

• Se till att eldstaden sotas och brandskydds kontrolleras regelbundet.

• Följ alltid eldningsinstruktionerna för just din eldstad.

Källa: Räddningstjänsten Halmstad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.