Jordskalv i norra Halland: ”Dov smäll”

Uppdaterad
Publicerad

Ett jordskalv med magnitud 2,1 på Richterskalan inträffade under måndagseftermiddagen cirka 3 km nordost om Veddige, 22 km nordost om Varberg och 27 km sydost om Kungsbacka.

– Det är ingen fara för samhället, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Skalvet skedde på 8 km djup i jordskorpan, enligt Svenska Nationella Seismiska. Det har kommit in rapporter om skakningar och muller från Veddige, Väröbacka, Skällinge och Varberg. Skalvet ska ha skett vid 15-tiden.

– Det är ett mindre jordskalv och det är inte så pass allvarligt. Vi har fått in rapporter från olika håll, säger Björn Lund.

Flera av SVT:s tittare har hört av sig och berättat om jordskalvet.

– Jag och min fru låg och vilade lite med vår katt. Rätt som det var kommer en dov smäll med lite skakningar i huset, inget ramlade ner men otäckt var det. I och med att dom spränger en ny tunnel i Varberg trodde vi först en sprängning hade gått fel. Det var riktigt läskigt, säger Hasse Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.