Foto: TT/Arkivbild

Ex-flickvännen döms efter pistolhot

Uppdaterad
Publicerad

Mannens tidigare sambo sa att hon ville träffas för att betala en skuld. Men när mannen kom ut på gatan hamnade han under pistolhot – av kvinnans nya pojkvän.

Händelsen inträffade i Kungsbacka våren 2016. Nu döms kvinnan och den nye pojkvännen för olaga hot i Varbergs tingsrätt.

Åklagaren menar att kvinnan under ”falska förespeglingar” förmått mannen att komma till platsen och med det medverkat till gärningen, eftersom hon enligt offret sagt att hon skulle betala en skuld. En sådan avsikt fanns inte enligt tingsrätten. Kvinnan och mannen nekar till brott. Hon menar att de åkt till exet för att få tillbaka hennes hund.

Enligt offret kom han ner till porten för att möta kvinnan och få pengarna hon var skyldig. När han öppnade porten drog kvinnans pojkvän upp dörren och riktade en pistol mot hans huvud. Pojkvännen sa att han skulle vara ”väldigt tyst” och följa med.

Pistolen ska ha varit en decimeter från huvudet och enligt offret såg det ut som ett riktigt vapen. Med pistolen i ryggen följde mannen med till parets bil.

”Spring upp fort som fan, de har en pistol”

Han bussvisslade då för att göra sin flickvän i lägenheten uppmärksam. När hon kom ner och började skrika, lyckades mannen springa in och tillkalla polis. Enligt flickvännen har han i samband med det skrikit ”spring upp fort som fan, de har en pistol”.

Direkt efter händelsen grep polis det nu dömda paret och i bilen fanns en luftpistol, av typen soft air gun. Enligt domen såg den ut som en riktig pistol.

Mannen har senare velat ta tillbaka sin anmälan eftersom han och kvinnan numera är vänner. Men tingsrätten menar att han berättat på ett ”detaljrikt, konsekvent och tydligt sätt” och att berättelsen framstår som självupplevd.  

Kvinnan och pojkvännen döms för olaga hot. Straffet för de båda blir villkorlig dom med samhällstjänst 75 timmar. De ska även solidariskt betala 10 000 kronor i skadestånd till offret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.