Nils Funcke om efterforskningsförbudet. Foto: Scanpix

Nils Funcke om efterforskningsförbudet

Publicerad

Experten på yttrandefrihetsförordningen Nils Funcke menar att det kan vara straffbart att eftersöka källor om det skett med uppsåt.

Laholms kommunchef Peter Andreasson är nu av polisen delgiven misstanke för grundlagsbrott. Enligt Hallandsposten har han efterforskat en källa.

– Efterforskning är ett synnerligen allvarligt brott, men ändå så förekommer det att myndighetsrepresentanter gör sig skyldiga till brott. Tanken är att anställda ska kunna lämna uppgifter till grundlagsskyddat medium, säger Nils Funcke.

Enligt Hallandsposten delger polisen nu Peter Andreasson brottsmisstanke, vad visar det på?

– Ju allvarligare det är desto mer sannolikt är det att en förundersökning inleds. Väljer de att väcka åtal tyder det på att JO bedömer att det finns bra bevis, men även att det skett med uppsåt. Det kan vara att chefen verkligen velat ha reda på källan genom att fråga flera personer, eller samma person vid flera tillfällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer