Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på en simlektion med Helena Kihlberg-Bystedt, som arbetat som idrottslärare i 36 år, men även som simlärare. Foto: Valentina Xhaferi/SVT

Stor ökning i simkunnighet bland Andersbergsskolans elever – så gick det till

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan kunde minst 99 av Anderbergsskolans elever inte simma. Ett halvår senare var siffran en tredjedel så hög. Receptet enligt idrottsläraren Helena Kihlberg-Bystedt: Simning på schemat en gång i veckan.

Simkunnigheten bland elever på skolor i Sverige har minskat, visar en rapport som Skolverket släppte i slutet av 2022. Störst är problemet på skolor i socioekonomiskt utsatta områden.

Sökte extra pengar

På Andersbergsskolan i Halmstad konstaterade idrottsläraren Helena Kihlberg-Bystedt att 99 elever födda 2010-2012 inte klarat kunskapskraven. Det var i december 2021. 

Då ansökte hon om pengar för en extra satsning av kommunen och införde simlektioner för elever varje fredag.

Har gett resultat

– Det känns härligt att se när barnen kan simma, vi har fått fantastiska resultat sedan vi började med det här, säger hon.

Se klippet där vi följer med på en av skolans simlektioner och träffar idrottsläraren Helena Kihlberg-Bystedt.

I en nationell kartläggning i december 2022 kom Skolverket fram till att sju procent av eleverna i årskurs 6 inte når upp till kunskapskraven för simkunnighet. I praktiken betyder det att ungefär 8 300 elever inte kan simma när de lämnar mellanstadiet.

Det är en minskning med två procentheter sedan motsvarande kartläggning 2014.

Kartläggningen visar också att i skolor med sämre socioekonomiska förutsättningar klarar 89 procent av eleverna betygskriteriet i simning, jämfört med 95 procent på skolor med bättre förutsättningar.

Vad är kunskapskraven?

Simning ingår i ämnet idrott och hälsa i grundskolan.

Från och med mellanstadiet ingår även badvett, säkerhet och hantering av nödsituationer vid vatten i undervisningen.

För betyget E i grundskolan ska eleven kunna simma 200 meter i en följd varav 50 meter på rygg.

Källa: Skolverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.