Anna Petersson och Sandra Johannesson står i spetsen för den nya lansering som Highfive gör på internationella kvinnodagen. I klippet hör du dem berätta om de viktigaste ingredienserna. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Få kvinnor på halländska styrelseposter

Publicerad

Nya siffror från statliga Almi Företagspartner visar att enbart 17 procent av det totala antalet styrelseplatse i halländska företag innehas av kvinnor. Det kommunägda bolaget Highfive i Halmstad gör nu en satsning för att vända trenden, då de menar att jämställdhet gör företag framgångsrika.

– Det är sorgligt att det ser ut som det gör. Vi är trötta på att se dåliga siffror så vi vill göra skillnad, säger Sandra Johannesson, vd på Highfive i Halmstad.

I klippet berättar hon och hennes kollega Anna Petersson vad deras nylanserade projekt går ut på.

Almi styrelsekartläggning 2021

• Styrelsekartläggningen genomförs i år för sjätte gången. Första Styrelsekartläggningen genomfördes 2013.

• 36 procent av de 1802 företag i Halland som har två eller fler styrelseledamöter har minst en kvinna i årets kartläggning jämfört med rikssnittet på 40 procent. Det är en minskning med en procentenhet jämfört 2020 och en ökning med sex procentenheter från 2013.

• 17 procent av det totala antalet styrelseplatser i halländska företag innehas av kvinnor i årets kartläggning jämfört med rikssnittet på 20 procent. Det är en procentenhet lägre än 2020 och en ökning med två procentenheter från 2013.

• 11 procent av företagen i Halland har en kvinna på vd-posten, samma nivå som 2020. Rikssnittet är 13 procent.

• 14 procent av företagen har en jämställd styrelse, 86 procent har inte en jämställd styrelse, vilket kan jämföras med 12 procent respektive 88 procent 2013. Motsvarande nivå för riket är 15 procent för 2021 och 13 procent för 2013.

Källa: Almi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.