Den lilla dvärgsparven som i vanliga fall övervintrar i södra delarna av Asien trivs bra i Anders Wirdheims trädgård där bilden är tagen. Foto: Privat

Dvärgsparv lockar hundratals åskådare till Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

En dvärgsparv hamnade på fel kurs när den skulle till södra Asien och landade istället i fågelskådaren Anders Wirdheims trädgård i Halmstad.

– Det är som en stor rockstjärna skulle dyka upp. Den har varit här i nästan två månader och jag har haft närmare 500 fågelskådare på besök, säger Anders.

I vanliga fall håller den lilla sparven till i Sibirien och övervintrar i Pakistan eller Indien. Den här fågeln har dock kommit rejält på villovägar men verkar trivas bra i fågelexperten Anders Wirdheims trädgård i Stenhuggeriet där det bjuds på solrosfrön.

– Varje vinter har vi enstaka dvärgsparvar i Sverige och eftersom det är så ovanligt lockar det fågelskådare från när och fjärran. Det är kul att kunna bjuda gäster och fågelskådare på något roligare än det vardagliga, säger Anders.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.