Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Falkenberg Energihandels vd föreslås inte beviljas ansvarsfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Bo Anders Antonsson, vd för Falkenberg Energihandel, ska inte ha följt bolagets policy och därmed orsakat ökade kostnader på 4,9 miljoner kronor. Nu föreslår revisionen att inte bevilja honom ansvarsfrihet.

De ökade kostnaderna kopplas till så kallade ursprungsgarantier, som ska säkerställa att elen kommer från förnybara källor. De köps i efterhand och priserna steg kraftigt under 2022, vilket varnats för i bolagets policy.

Falkenberg Energihandel (Fehab) är ett dotterbolag till Falkenberg Energi och både kommun och styrelse ser allvarligt på saken. Som en följd ändras rutinerna och elhandelspolicyn uppdateras.

Beslut om ansvarsfrihet fattas i kommunfullmäktige 28 mars och på bolagsstämman 3 april, då även en ny styrelse utses som då får vidta eventuella ytterligare åtgärder.

SVT Nyheter Halland har sökt vd:n.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.