Falkenberg: Snedfördelning av asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Falkenberg är fortfarande den kommun i Halland som tar emot flest asylsökande. Och trots att snedfördelningen mellan kommunerna i Halland påtalats många gånger så består den, vilket många ställer sig frågande till.

– Jag undrar varför, säger Marie-Louise Wernersson, som är ordförande för kommunstyrelsen i Falkenberg. Jag blev upprörd när jag såg de nya siffrorna för det är fortfarande en väldig snedfördelning.

Just nu är 728 personer inskrivna som asylsökande vid Migrationsverket i Halland. Av dessa bor 273 i Falkenberg.

Halmstad, med fler än dubbelt så många invånare, tar emot 253, i Hylte bor 135, i Varberg 53 och i Laholm 8. Kungsbacka, som nyligen öppnat en flyktingmottagning, har just nu 7 asylärenden.

Att det är just Falkenberg som tar emot flest asylsökande är ingen slump, tidigare fanns det en flyktingförläggning i kommunen och det är också i Falkenberg som Migrationsverket har sitt Hallandskontor.

– Migrationsverket har ansvaret för att hitta bostäder till de asylsökande, säger Wernersson. De måste ta i mer och övriga kommuner måste möta upp och ta fram bostäder.

Att det finns historiska orsaker till snedfördelningen håller Mikael Horn, som är chef på Migrationsverket i Halland med om.

– Vi har funnits på orten väldigt länge, och så har det också alltid varit lättare att få en bostad i Falkenberg än i Varberg till exempel, säger han.

En jämnare fördelning mellan kommunerna är, enligt Mari-Louise Wernersson, nödvändig för att de asylsökande ska ges goda förutsättningar att integreras i det svenska samhället.

– Det finns en gräns även här för hur många vi klarar av att ta emot, säger hon. Det viktigaste är ett bra mottagande och här måste alla Hallandskommuner hjälpas åt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.