Falken på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Arkiv

Falkenbergare åtalas för olaglig falkförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Mannen ville få sin uppstoppade falkhybrid såld via nätet. Problemet är att den inte får säljas. Nu åtalas Falkenbergaren för bland annat artskyddsbrott.

Det var mellan den 18e juni och 27 juni 2016 som mannen la upp en annons på internetsajten Blocket. I den ska han ha försökt få sin uppstoppade falk såld. Det rör sig om en korsning mellan en jaktfalk och en tatarfalk.

Båda arterna är förbjudna att sälja och den åtalade mannen saknar dessutom ett så kallat Citesintyg, vilket är obligatoriskt vid handel med hotade arter.

Falkenbergaren ska också haft delar till en hembränningsapparat i sin bostad och ägt en ljuddämpare till ett vapen utan att ha rätt till det. Därför åtalas han nu också för brott mot alkohollagen och ringa vapenbrott vid Varbergs tingsrätt.

Mannen förnekar samtliga gärningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.