Foto: SVT

Falkenbergs motorbana fyller 50 år

Uppdaterad
Publicerad

I helgen fyller en av Falkenbergs stora turistattraktioner jämt. Det handlar om Falkenbergs motorbana som fyller 50 år.

Banan invigdes den 6 augusti 1967 och nu på söndag är det alltså exakt 50 år sedan premiärtävlingen ägde rum. Enligt den lokala racingstjärnan Per-Gunnar ”Peggen” Andersson har banan betytt mycket för Falkenberg.

– Fortfarande idag är den här arenan den viktigaste vi har i Falkenberg. Den drar mest folk till banan, mest folk till stan, så det är klart att den är väldigt viktig för Falkenberg, säger han.

Enligt ”Peggen” är det 50.000 personer som besöker banan varje år.

Köpte loss banan

I slutet av 80-talet såldes marken till ett fastighetsbolag, och de kommande åren fick klubben betala hyra. Men det blev dyrt och efter att fastighetsbolaget gick i konkurs 1991 så öppnades möjligheten att köpa banan.

– Med hjälp av kommunen kunde klubben köpa tillbaka banan och därefter har man utvecklat den i flera omgångar.

Storstjärnor gästar banan

I helgen firas den 50-åriga banan med både utställningar och lopp.

– Vi har öppet hus. Vi har ett antal tävlingsbilar och tävlingsmotorcyklar utställda här. Vi har en del av de gamla förarna här. De stora stjärnorna som Bosse Emanuelsson, Lennart Bohlin och Reine Wisell som vann det första F3-racet som kördes på denna banan och därmed blev svensk mästare i F3.

Blir det 50 år till?

– Ja, det är jag helt övertygad om. Vi har en utveckling på motorsporten som går mot elbilar vilket skulle göra att man skulle kunna köra dygnet runt här i framtiden, avslutar racingföraren Per-Gunnar ”Peggen” Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.