Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se vilka strategier eleverna tagit fram. I bild från vänster: Anneli Svensson, kommunpolis, Kim Nodmar, Felix Modée. Foto: Ella Persson

Falkenbergselever hjälper polisen i anti-drogarbetet

Publicerad

En alltmer liberal inställning och lättillgänglighet till cannabis oroar polisen. Nu tar de hjälp av gymnasielever i Falkenberg för att få fram nya strategier att nå ungdomar med.

I samarbete med polisen tar eleverna nu fram metoder för att nå andra unga i ett brottsförebyggande syfte. Projektet startade upp i höstas och snart kommer strategierna att presenteras för rektorer och polisen. Men redan nu fick Anneli Svensson, kommunpolis, en förhandsvisning på vad som tagits fram.

– Det var lite nervöst kan man säga, säger eleven Kim Nodmar.

Starta klippet för att följa med till Falkenbergs gymnasieskola och höra vad eleverna tycker om projektet.

Extra sårbar grupp

Cannabis är den vanligaste narkotikatypen i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten, där unga personer identifierats som en extra sårbar grupp. Enligt myndigheten kan ett omfattande cannabisbruk i ung ålder i högre grad kopplas till varaktiga och allvarliga problem med hälsan, än för cannabisbruk i vuxen ålder.

Men vad ger det för fördelar att samarbeta med ungdomar i frågan – starta klippet nedan för att höra kommunpolis Anneli Svensson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna jobbar i samarbete med polisen med att ta fram strategier att nå ungdomar med. I bild från vänster: Felix Modée, kommunpolis Anneli Svensson, Kim Nodmar. Foto: Ella Persson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.