Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer gå många politiska val innan det här är löst”, säger polisområdeschef Christer Bartholdsson. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Falkenbergsmodellen var lösningen enligt C – men utsatta områden finns kvar i kommunen

Publicerad

Inför valet 2018 spred Centerpartiet budskapet att det skett något sensationellt i Falkenberg som hela Sverige kunde lära av. Som enda område någonsin hade bostadsområdet Falkagård tagits bort från polisens lista över utsatta områden efter arbetet enligt Falkenbergsmodellen. Men har kommunens problem med utsatta områden verkligen försvunnit?

Kortfattat handlar Falkenbergsmodellen, enligt Centerpartiet, om insatser och samarbete mellan kommunala förvaltningar, polis och de som bor i området. Ökad vuxennärvaro  i form av kommunanställda grannskapsarbetare och stöd till föreningar för att erbjuda meningsfulla aktiviteter och gemenskap.

Byggandet av radhus i anslutning till Falkagård benämns som ett sätt att öka statusen och minska oroligheterna.

Invandring och integration – Val 2022

Därför hamnade Falkagård på polisens lista

Stadsdelen Falkagård började byggas i slutet av 80-talet men med finanskrisen på 90-talet blev lägenheter svåra att hyra ut och bostadsrätterna svårsålda.

När det kom flyktingar från Balkankriget blev lösningen att placera dem och andra socialt utsatta grupper, i tomma lägenheter på Falkagård.

Att området är avskärmat geografiskt från övriga Falkenberg och saknar serviceinrättningar ses också som ett bidrag till segregationen. Oroligheter med bråk, stenkastning och bilbränder kulminerade med ett mord 2013.

– Falkenberg är en småstad med storstadsproblem, säger Anneli Andélen (C), oppositionsråd och förstanamn på centerns kommunvalslista i dagsläget.

Vad hände? Starta klippet för att se hur Falkenbergspolisen ser på  utvecklingen och utsatta områden.

Så klassas utsatta områden enligt Polisen

Polisen delar in Sveriges utsatta områden i tre kategorier.

Utsatt område: Karaktäriseras av låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Kan vara hot och utpressning, men även våld på gator och torg och öppen narkotikahandel. Läget anses allvarligt.

Riskområde: Är ett utsatt område, men når inte riktigt upp till definitionen av att vara särskilt utsatt. Läget anses alarmerande.

Särskilt utsatt område: Här är det ”svårt eller nästintill omöjligt” för polisen att fullfölja sitt uppdrag. Systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen och målsägare i området. Även parallella samhällsstrukturer, extremism och hög koncentration av kriminella. Läget anses akut.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Invandring och integration – Val 2022

Mer i ämnet