Kopparrören på den 100-åriga graven kapades. Foto: Privat

Familjegrav skändad

Uppdaterad
Publicerad

Lotte Unts 100-åriga familjegrav på Västra kyrkogården i Halmstad skändades av tjuvar. Kopparrören kapades och stals. Hittills har hon inte orkat restaurera graven.

– Det är fruktansvärt magstarkt. Man kan inte tro att en människa kan sjunka så lågt, säger Lotte Unt.

Hon tror själv att det är ligor som åker runt och plundrar koppar. Det var två månader sedan som det hände. Hon skrev till kyrkogårdsförvaltningen som har hand om Västra kyrkogården i Halmstad.

– Eftersom det är kyrkans mark borde det väl finnas någon försäkring som täcker gravskändning av det här slaget. Graven byggdes när min farfars första fru dog 1917. Den är K-märkt så något skydd borde det finnas, säger Lotte Unt.

Hon har därefter fått beskedet av kyrkogårdsförvaltningen att familjen själva måste bekosta reparationerna av graven. Det finns ingen försäkring hos kyrkogården som går att använda.

Stölderna har minskat

Polisen Martin Inglund som arbetat med kopparstölder i Halland anser att stölderna har minskat senaste tiden.

– Det var livstidskriminella som finansierade sitt narkotikamissbruk med kopparstölder. När vi städat av det skicket upphörde stölderna helt. Numera händer det väldigt sällan. Det här typen av gravskändning är ovanligt, säger han.

Flera kyrkor och tågbanor gravar har förstörts på olika håll i Sverige, de senaste åren, på jakt efter metallen som gått upp i värde. 

– Vi måste ju laga graven på något vis. Men det får bli utan koppar den här gången, avslutar Lotte Unt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.