Familjen Alkassem har överklagat beslutet om utvisning. Foto: SVT

Familjen Alkassem riskerar utvisning

Uppdaterad
Publicerad

För snart två år sedan kom fyraåriga Ghina Alkassem och hennes familj till Sverige. Ghina har flera allvarliga funktionsnedsättningar och är helt beroende av den livsnödvändiga vård hon har fått i Sverige. Nu riskerar familjen utvisning – och ett upprop har startats i Falkenberg.

Tidigare bodde familjen Alkassem i Libanon, och som statslösa palestinier i landet säger Ghinas pappa Hani Alkassem att de blev diskriminerade. De hade inte tillgång till de mediciner, den habilitering eller de medicinska hjälpmedel som finns i Sverige.

– Om vi åker tillbaka kommer vi att förlora Ghina. Ingen kan täcka kostnaderna för hennes mediciner, för det rör sig om stora belopp, säger Hani Alkassem.

Ghina har diagnostiserats med en cp-skada, medfödd missbildning i hjärnan, epilepsi, synskada och psykiska funktionsnedsättningar. Sedan familjen kom till Sverige har hennes tillstånd förbättrats avsevärt. Hon har fått betydligt färre krampanfall, bättre rörelseförmåga och har dessutom börjat kunna uttrycka känslor på ett annat sätt.

Överklagat beslut

Nyligen fick familjen besked från Migrationsverket om att de inte har rätt att stanna i Sverige. De beslutet ligger nu överklagat hos Migrationsdomstolen.

LÄS MER: Migrationsverket avvaktar domstolsprövning

Familjens offentliga biträde Malin Brandel säger att de i samband med överklagan har lämnat in kompletterande läkarintyg som styrker att den behandling Ghina får i Sverige är livsnödvändig och att deras chanser att få stanna i och med detta borde ha ökat.

– Flickans liv hänger helt enkelt på om hon får stanna i Sverige, säger hon.

”Fruktar att hon ska dö”

William Player och Jonathan Karlsson lärde känna familjen när de jobbade på det asylboende familjen tidigare bodde på. De har engagerat sig i fallet och startat en namninsamling på nätet. I dagsläget har drygt 2300 personer skrivit på.

– För min del är det ganska lätt. Det handlar om ren medmänsklighet, säger William Player.

När besked kommer från Migrationsdomstolen är oklart. Under tiden får familjen Alkassem leva i ovisshet, både vad det gäller sin egen framtid och Ghinas möjligheter till att även framöver få svensk sjukvård.

– Det här är verkligen jobbigt. Jag hoppas att ingen annan ska behöva uppleva det vi gör. Min dotter sover med mig i sängen. Jag tittar till henne hela nätterna och kollar om hon lever eller inte. Jag fruktar att hon ska dö utan att jag kan göra något för henne, säger Hani Alkassem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.