Gerhard Lindén och Isabelle Schafhauser fick ett kärt återseende med hunden Sickan. Foto: Privat

Familjens hund var försvunnen i 1,5 år – kom tillbaka med klippta klor

Uppdaterad
Publicerad

I november 2016 försvann familjen Lindéns hund Sickan från hundgården i Fjärås. I dagarna hittades hon 10 mil söderut – välvårdad och pigg.

Hunden Sickan blev en del av familjen Lindén hösten 2015. En duktig jakthund i vuxen ålder. Men drygt ett år senare försvann Sickan spårlöst.

– Man ser hagen från fönstret och efter lunch var Sickan där. Men på kvällen var hon borta utan några spår av att hon grävt eller själv tagit sig ut, säger Isabelle Schafhauser, svärdotter till en av ägarna.

Vände på varje sten

Familjen vände på varje sten och var ute och letade i skogarna omkring Fjärås i drygt en vecka. De polisanmälde även försvinnandet.

– Efter det hörde vi absolut ingenting. Hon var puts väck, säger Isabelle Schafhauser.

Familjen antog att Sickan helt enkelt smitit och dött och där kunde historien slutat –  men i veckan tog den en dramatisk vändning. Polisen ringde och berättade att Sickan var återfunnen på en skolgård i Falkenberg.

– Vi åkte dit och hämtade ut henne, säger Isabelle Schafhauser.

Hittades 10 mil därifrån

Till berättelsen hör att Falkenberg är beläget cirka 10 mil från platsen där familjen senast såg Sickan.

– Hon var i fint skick, med klippta klor och välvårdad i pälsen, säger Isabelle Schafhauser.

Ni trodde hon var död, hur tog ni det?

–  Vi blev förvånade men glada. Även om vi inte vet var hon har varit, ser hon ut att ha haft de bra. Det var en lättnad för oss alla, säger Isabelle Schafhauser.

Tror att Sickan blev stulen

I samma stund blev Sickan pensionerad och ska hädanefter leva ett ”soffliv”. Polisen tror att Sickan stals från familjens hundgård för att sedan säljas vidare.

– Vi vet inte om de har sålt henne eller haft henne själva till jakt. Musklerna finns kvar så det ser inte ut som hon bara gått promenader, säger Isabelle Schafhauser.

Ingen har hört av sig till polisen och anmält Sickan som saknad efter det att hon kom tillbaka till familjen Lindén. Det får familjen att misstänka att de som tagit hand om Sickan har haft kännedom om att hon var stulen.

– Vi ser att hennes juver är lite förstorade och hon har nog en tumör. Förmodligen har de märkt att hon börjat bli sjuk och släppt henne när hon inte dög längre, säger Isabelle Schafhauser.

Hon är tacksam för det ägarregister som finns och som gjort det möjligt för Sickan och familjen att återförenas.

– Återföreningen var jättegosig och hon var väldigt tillgiven, säger Isabelle Schafhauser.

På sociala medier efterlyser nu familjen tips för att få reda på var Sickan varit under frånvaron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.