Förra året var det nästan dubbelt så många som besökte familjerådgivningen i Halmstad som i Kungsbacka. Ändå behöver man bara vänta 13 dagar på att få komma till en familjerådgivare i Halmstad.
– Ja det är ju för att vi har fått en förståelse för att behoven har ökat och politiskt har man satsat på familjerådgivningen, säger Christina Bäckbom Fahlén, enhetschef på familjerådgivningen i Halmstad.
Halmstad satsar på information
Sedan går de ut och berättar att de finns också. Bland annat träffar de i stort sett alla blivande förstagångsföräldrar.
– Vi vet att det är en grupp som riskerar att få bekymmer i sin relation efter att första barnet är fött, säger Janne Eriksson, familjerådgivare i Halmstad.
Kungsbacka ska lära av andra
Dessutom har de anställt fler i takt med att behovet har ökat. Nu är de sju familjerådgivare. I Kungsbacka är de bara tre. Och i Kungsbacka har de dessutom egentligen bara varit två under en längre tid på grund av sjukskrivningar.
– Nu när jag ser de här siffrorna och dessutom tar till mig information om hur många tjänster man har i andra kommuner, så är det här ju en fråga som naturligtvis får diskuteras, säger Anette Bernhardt, enhetschef på familjeenheten i Kungsbacka.
Politikerna har satsat på annat
Det har ju varit så här under de senaste två åren. Har det inte kunnat gå att göra någonting åt det?
– Ja det är i sådana fall i arbetet som förvaltningen gör när de ser över dels utifrån omorganisation hur vi ska fördela våra resurser, så har vi ju diskuterat vad det är för område vi vill prioritera. Och mycket har ju varit inom missbruksvården, och barn- och unga och nu ensamkommande, säger Kalle Sundvall (M), ordförande Individ & familjeomsorgen i Kungsbacka.
Är inte det ett politikerbeslut att bestämma om man ska prioritera familjerådgivningen till exempel?
– Jamen absolut är det så. Allt det vi gör det sker ju i dialog med förvaltningen. Så är det ju alltid även om vi politiskt har det uppdraget att prioritera olika verksamheter, säger han.
”Värdefullt få snabb hjälp”
Hur viktigt är det att man får snabb hjälp?
– Jag tror att det är oerhört värdefullt att man får snabb hjälp. För ofta har man ju gått själv och funderat och försökt själv. Och när man söker hjälp, då behöver man hjälp, säger Christina Bäckbom Fahlén.
Och allt fler vill ha hjälp. På tio år har Halmstad mer än fördubblat antalet besökare. Och de tror inte att det enbart beror på att folkmängden har ökat.
– Dels handlar det en del om samhällsförändringar. Har man ekonomiska svårigheter eller stress i arbetslivet, så påverkar det ju alltid parrelationen. Och dels så tror jag att det har blivit betydligt mindre skamligt att söka hjälp, säger Christina Bäckbom Fahlén.
Kungsbacka har inte marknadsfört sig
Varför tror du att antalet familjerådgivningsärenden inte ökar lika mycket i Kungsbacka?
– Jag tror att det finns olika anledningar till det. Dels att vi här i Kungsbacka inte har prioriterat informationsarbete under de sista åren. Jag tror också att det kan bero på att ryktet sprider sig. Att man hör av andra eller läser om att det är lång väntetid, och att man då tänker att det inte är någon idé att söka, säger Anette Bernhardt.
”De flesta blir nog hjälpta”
Kan ni hjälpa dem som kommer?
– Ja det tycker jag. Det är den reaktionen vi får att de flesta har nog en upplevelse av att man har känt sig hjälpta, säger Janne Eriksson.
Så många besökte familjerådgivningen 2014
Sverige = 10 personer/1000 invånare
Halland = 17 personer/1000 invånare
Halmstad = 21 personer/1000 invånare
Kungsbacka = 12 personer/100 invånare
Över en 10-årsperiod har antalet ärenden hos familjerådgivningen i Sverige ökat med 28 %. I Halmstad har de ökat med 142 %. I Kungsbacka med 14 %.
Källa: Socialstyrelsen