Foto: SVT

Intagna på anstalt pärlar armband mot cancer

Uppdaterad
Publicerad

Att tiden ska gå fort är förmodligen en önskan bland de flesta intagna på landets fängelser. På kriminalvårdsanstalten i Halmstad finns nu ett tidsfördriv som är uppskattat både innanför och utanför murarna. Där tillverkar intagna armband till förmån för Barncancerfonden.

Filmkameran får vi ta med oss in den här gången, men mobiltelefoner stannar i vakten. SVT Nyheter Halland är på kriminalvårdsanstalten i Halmstad för att träffa några av de intagna, som sedan i slutet av förra året, har chansen att utföra en lite annorlunda sysselsättning – de knyter och pärlar armband.

– Man glömmer bort att man sitter inne och gör något bra av tiden och har trevligt samtidigt, säger Christoffer.   

– Här är lugnt och harmoniskt och man får tiden att gå, säger Ola som sitter bredvid. 

Han spenderar tre timmar om dagen, måndag till fredag, med att pärla armband med texten ”mot cancer”. Armbanden säljs sedan för 100 kronor i affärer runtom i Halmstad och hela hundralappen går till Barncancerfonden. 

– Det finns inget negativt i det, säger Christoffer och Ola fyller i.

– Det är otroligt najs att ge tillbaka till välgörande ändamål. Att sitta här och knyta armband som hjälper en människa i nöd är helt fantastiskt.

Prövar tålamodet 

Pärlade armband är kanske inte något som vanligtvis är förknippat med klientelet inom kriminalvården. Men arbetet har visat sig vara nyttigt i många avseenden. Inte minst eftersom det är tålamodsprövande och fokuskrävande.

– För mig handlar det mest om att jag får chansen att träna mig på att avsluta saker. Det blir lättare även när det gäller andra saker sen, säger Ola.  

Att hitta meningsfull sysselsättning som ser till de intagnas behov är en viktig del i kriminalvårdens arbete. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ kan det minska risken för återfall i brott och även göra tiden i fängelset mindre påfrestande.

Men enligt BRÅ har intagna på kriminalvårdanstalter runt om i landet till stor del haft för lite att göra. De är berättigade till 30 timmar sysselsättning per vecka, men en studie visar att de många gånger har ett kortare arbetsschema.  

– Det är en utmaning att hitta sysselsättning som fungerar för klienterna och vi är inte riktigt framme. Verksamheten med armbanden är ett sätt att ha variation för att kunna möta en lite bredare klientgrupp. Sysselsättning är en väldigt viktig del i vårt brottsförebyggande arbete. Vi skapar en struktur på deras vardag och att den blir så lik vardagen som finns på utsidan, säger kriminalvårdsinspektör Jörgen Bisseberg.

Hur lätt är det att få jobb när man varit en fängelsekund?  

– Det är givetvis en utmaning och det är viktigt med samverkan mellan kriminalvård, kommun och arbetsförmedling. De som har inverkan i klientens möjligheter att lyckas och att de slipper komma tillbaka till oss, säger Jörgen Bisseberg.

Vägen till arbete

Han beskriver anstalten som ett samhälle i miniatyr. Pensionärer får vara pensionärer även i fängelset, men annars är det sysselsättningsplikt som gäller. Intagna får betalt för arbete, men det handlar om ”fickpengar”- omkring 13 kronor i timmen. Christoffer gissar på att han gjort omkring 60 armband. Utöver armbandstillverkning går han en utbildning, programmet ”vägen till arbete”. 

– Det är lite som att sitta i skolbänken igen, säger han. 

Andra sysselsättningar på anstalten finns i köksavdelning, tvätteri och verkstad. Många av de intagna som provat på pärlande har även glidit in på andra saker som ger utlopp för kreativitet och när de gjort ett visst antal armband får de göra något för egen del.

– De kan göra en liten ryamatta, mössa eller halsduk, säger kriminalvårdare Cecilia Stamberg som ansvarar för annan strukturerad verksamhet som armbandstillverkningen är en del av.

Fakta/Sysselsättning

  • Anstalter i Sverige är indelade i tre olika säkerhetsklasser. Kriminalvårdsanstalten i Halmstad är en sluten anstalt i säkerhetsklass 2 med så kallade ”normalplatser”. Här sitter intagna av sin tid som är dömda för mindre grova brott, som exempelvis misshandel. Det finns även intagna som är dömda för grövre brott men blir de placerade i Halmstad är de i regel i slutskedet av sitt straff.
  • De intagna blir tilldelade en sysselsättning efter behov och beroende på vad anstalten har att erbjuda. På anstalten i Halmstad finns förutom utbildning och armbandstillverkning även sysselsättning i köksavdelning, tvätteri och verkstadsproduktion.
  • Enligt Brottsförebyggande rådets rapport är brist på sysselsättning ett större problem än att intagna inte vill delta. Hälften av de intagna på Sveriges anstalter har registrerad arbetsbrist och arbetar i genomsnitt inte mer än 23–24 timmar i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.