Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Gösta Fransehn, grundare av strandstädningsprojektet, lite av vad de har hittat längst Kungsbackas kust under 2020. Foto: Alexandra Nordwall/SVT

Frivilliga strandstädare fångade upp tre ton skräp längst Kungsbackas kust

Uppdaterad
Publicerad

På knappt sex mil kuststräcka har det ideella strandstädningsprojektet Vrakat i Kungsbacka kommun samlat ihop tre ton skräp under 2020.
– Det största problemet är linrester för det trasslar fåglar in sig i, säger Gösta Fransehn, grundare av strandstädningprojektet.

Projektet går ut på att varje frivillig strandstädare adopterar en liten bit kuststräcka som de sedan har ansvaret för. Tanken är att det gör det enklare för fler att engagera sig.

Enligt Gösta Fransehn, tar inte Kungsbacka kommun hand om sin kust på samma sätt som de andra kommunerna i Halland.

– Man tänker inte på sig själv som en kustkommun, säger han.

Klicka på klippet för att se honom förklara.

Mindre skräp än under 2019

Enligt Gösta Fransehn har de hittat mindre skräp under 2020 jämfört med 2019. Då samlades 4,5 ton skräp in på en sträcka av 3,5 mil.

Gösta Franseh, tror att det beror på att det främst har varit sydvästliga vindar under 2020, och att det inte finns lika mycket skräp i vattnet utanför Danmark som i till exempel Nordsjön.

I klippet visar Gösta Fransehn lite av skräpet som de har hittat längst Kungsbackas kust under 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer