Polisen blev tipsad om misstänkt fårslakt i ett skjul vid pizzerian. Patrullen fann det här när de kom fram. Foto: POLISEN

Får fick halsar avskurna på pizzeria

Uppdaterad
Publicerad

I ett skjul till en pizzeria i Falkenbergs kommun hittade polisen två halalslaktade får som misstänks ha skurits till döds utan bedövning.

OBS! Detta är en artikel från januari 2016. Fallet har sedan dess tagits upp i rättegång, där männen friades. Mer om domen finns att läsa här: Fårslakt på pizzeria – ingen döms för djurplågeri.

Ett vittne ska ha fotograferat när två män i 30-årsåldern anlände med två får på ett gallersläp till pizzerian i Falkenbergs kommun. Där stod fåren sedan någon timme innan männen ska ha dragit in dem i ett skjul där dörrarna sedan stängdes.

Vittnet tillkallade polis. Patrullen som kom till platsen hittade sedan fåren med avskurna halsar i förrådet. Blod hade runnit ut över betonggolvet. En blodig kniv låg i fönsterkarmen. I polisanmälan omnämns det som halalslakt.

Låtit dem förblöda

Händelsen inträffade i juni. De båda männen, hemmahörande i Halmstad, åtalas nu för djurplågeri. De misstänks ha slaktat fåren utan bedövning och låtit dem förblöda. Fåren har utsatts för lidande ”utan godtagbara skäl”, menar åklagaren som nu väcker åtal i Varbergs tingsrätt.

Halalslakt är en muslimsk metod där slaktaren gör ett snitt över halsen. Enligt svensk djurskyddslagstiftning måste detta ske med bedövning.

Läs mer: Bedövning används vid svensk halal-slakt

Männen ska innan slaktningen också ha transporterat djuren i det öppna gallersläpet och kört i hög fart på motorvägen. Fåren var fastspända med spännband. Väl framme kopplades kärran loss från bilen och då tippade släpet och så att fåren ramlade omkull. Hela den här transportproceduren är också brottslig, enligt åklagaren. Rubriceringen är brott mot djurskyddslagen.

”Golar du din jävel, ska du få se”

Männen förnekar att de slaktat djuren. De säger att de köpt fåren färdigslaktade i Halmstad och att slaktningen skett av en professionell slaktare. Namnet på slaktaren har de däremot inte velat uppge i polisförhör. De säger att fåren var döda när de transporterades på kärran. Polisens bilder visar dock fårspillning på flaket.

Vittnet som tog bilder och ringde polisen ska i samband med händelsen också ha fått utstå hot i stil med ”golar du din jävel, ska du få se”. För detta åtalas männen för övergrepp i rättssak.

De åtalade männen är inte ägare till pizzerian.

Enligt muslimsk tro är det inte tillåtet att äta djur om det har självdött, strypts, slagits medvetslöst, fallit huvudstupa, spetsas av ett horn eller fällts av vilda djur med mera.

För att köttet skall vara tillåtet – halal – måste det ha slaktats med ett snitt över halsen djupt nog att nå luftstrupen, matstrupen och karotidartärerna, utan att ryggmärgen skärs av.

Olika skolor inom islam har olika syn på om djuret får vara bedövat eller inte.

Sveriges Halalråd har sammanställt en svensk standard för halalcertifierad slakt. Den utgår från svensk djurskyddslagstiftning och kräver att djuret är bedövat.

Där ställs ytterligare en lång rad krav. Bland annat:

Djuret ska vara friskt och få mat och vatten innan slakt.

Djuret får inte transporteras längre än åtta mil till slakten.

Slakten ska utföras av en muslim och både djur och slaktare ska vara vända mot mot Mecka.

Slaktkniven måste vara nyvässad och föras i en obruten rörelse över djurets hals.

Ett djur får inte se ett annat djur dö.

Källa: Sveriges halalråd

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer