Färre akuta kejsarsnitt i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sen föddes fler barn än genomsnittet i landet med akuta kejsarsnitt på förlossningen i Varberg. Men genom ett hårt arbete har sjukhuset lyckats halvera antalet akuta kejsarsnitt hos förstagångsföderskor.

Även normala graviditeter med spontan förlossningsstart kan sluta med akut kejsarsnitt. Det görs till exempel om mamman börjar bli trött eller inte mår bra, om barnet mår dåligt eller förlossningsarbetet inte går framåt. Men den här typen av kejsarsnitt är förenat med risker.

Ökade risk för mamma och barn

– Det är en ökad risk för blödning, en ökad risk för blodpropp och infektion. Långsiktigt är det också en risk i framtida graviditeter, säger förlossningsöverläkare Anders Odeback.

Akuta kejsarsnitt hos förstagångsföderskor brukar användas som ett kvalitetsmått på förlossningsavdelningarna, ju färre desto bättre. I Varberg föddes 2011 cirka tio procent, eller ett av tio barn, på det här sättet. Gensomsnittet i landet är åtta procent. Enligt förlossningsöverläkare Anders Odeback beror det på att man inte hade fokus på förstagångsföderskorna då.

– Det var inte bra och vi har tyckt att vi behövde göra en uppryckning och förbättring på detta området, säger Anders Odeback.

Läs också: Signe föddes med akut kejsarsnitt

Sen dess har personalen jobbat med att till exempel fokusera på just den här gruppen och gå igenom varje enskilt fall. I det aktiva förlossningsarbetet har man tittat på vårdriktlinjer när det gäller fosterövervakning och värkstimulering.

– Att man inte till exempel börjar med värkstimulerande dropp för tidigt och inte för sent utan i absolut rätt skede.  Börjar man för tidigt finns risken att barnet kan bli påverkat och börjat man för sent så blir förlossningen försenad, säger Anders Odeback.

Och arbetet har gett resultat. Hittills i år har knappt fem procent fötts med akut kejsarsnitt vilket är en halvering jämfört med 2011.

– Jag är nöjd men det viktigaste är att mamma och barn mår bra när de kommer ut.

Akuta kejsarsnitt hos förstagångsföderskor (Robson 1)

             Varberg         Rikssnitt

2011 9,58 %          8,02 %

2012 7,6 %            7,92 %

2013 7,99 %          8,09 %

2014 7,4 %            8,32 %

Prognos Varberg 2015 4,8 %

Källa: Kvinnoklinikernas årsrappprt och Kvinnokliniken Varbergs sjukhus

Fakta akut kejsarsnitt hos förstagångsföderskor

Akuta kejsarsnitt hos förstagångsföderskor med fullgången graviditetslängd, enkelbörd med huvudbjudning och spontan förlossningsstart kallas för Robson 1. Ur medicinsk synvinkel bör de här kejsarsnitten vara få.

Källa: Socialstyrelsens öppna jämförelser 2015

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.