Henrik Roos är fastighetsanalytiker på Lantmäteriet. Foto: Jessica Gow/TT Anders J Larsson/Lantmäteriet

Färre småhus säljs – stor minskning jämfört med 2016

Publicerad

Färre småhus på marknaden gör att omsättningen minskar. Samtidigt säljs de hus som ligger ute på marknaden.

– Det finns behov hos flera hushåll att göra en förändring men det finns en del hinder på vägen, säger Henrik Roos på Lantmäteriet.

Det låga utbudet av småhus på marknaden gör att omsättningen minskar kraftigt, det skriver TT och hänvisar till statistik från  Lantmäteriet. I Halland minskade försäljningen av småhus för permanentboende med 15 procent under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period 2016. 

På riksnivå har omsättningen minskat med 17 procent under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period 2016. 

– Det finns naturligtvis ett behov hos flera hushåll att göra en förändring i sitt boende men det finns en del hinder på vägen, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet, som ansvarar för det officiella fastighetsregistret till SVT nyheter Halland.

LÄS MER: Minskad omsättning på småhusmarknaden

Relativt låg omsättning

Den största minskningen i landet skedde i Västmanlands län, där försäljningen minskade med 28 procent. Den minsta nedgången skedde i Kronobergs län med 0,3 procent.  

– Att det gick ner 17 procent på rikssiffran det är väl de flesta förvånade över, även vi. Relativt sett är det låg omsättning, säger Henrik Roos.  

Henrik Roos kan inte säga något specifikt om den minskade omsättningen i Halland. Generellt i landet så är utbudet bland de småhus som säljs lågt säger han. 

– Det kan bero på att det inte finns någon stimulans för att sälja hus. Det som bjuds ut däremot säljs ju, så det är en stor efterfrågan på småhus.

Småhuspriserna fortsätter öka

Statistik från SCB visar att småhuspriserna fortsätter öka. I Halland ökade priserna med nästan 10 procent från andra kvartalet 2017 jämfört med samma period 2016. Under andra kvartalet 2017 var medelpriset på de småhus som såldes i Halland drygt 3.3 miljoner kronor.

LÄS MER: Småhuspriserna ökar mest i Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.