Klicka på klippet för att höra Peter Sevholt, vd för Falkenbergs terminal, berätta om hur terminal påverkas. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Fartyg på grund – Falkenbergs hamn blockerad

Uppdaterad
Publicerad

Ett fartyg har gått på grund i Falkenbergs hamn. Just nu pågår undersökningar för att se om det är möjligt att bärga fartyget, samtidigt ligger det i rännan och stoppar all trafik in och ut från hamnen.

Fartyget är cypriotiskt flaggat och var på väg in i Falkenbergs hamn. Det var under natten till fredagen som fartyget gick på grund, i samband med att det skulle lägga till.

– Det ligger på kommunalt vatten och just nu väntar vi på att Transportstyrelsen inspektör ska lämna rapport om eventuella skador på fartyget. Utifrån den rapporten får vi sedan i samarbete med kommun, räddningstjänst och försäkringsbolag fatta beslut om bärgning, säger Kalle Isaksson, inre befäl på Kustbevakningen.

Enligt honom har det inte läckt ut något från fartyget.

Går inte att passera

– Vi får se vad Transportstyrelsens inspektör säger men måste fartygets botten undersökas gör man det med hjälp av dykare så jag skulle inte tro att det blir en lossdragning i dag.

Peter Sevholt är vd för Falkenbergs terminal.

– Det går inte att passera fartyget vilket är olyckligt och allvarligt. Som det ligger nu stoppar det all trafik in och ut från hamnen. Det var två fartyg som skulle komma in men de ligger kvar utanför och väntar, säger han.

I samband med olyckan var det en man som skadades, polisen var på plats på fartyget och en anmälan om arbetsplatsolycka har upprättas. Mannen bröt en arm och fick uppsöka sjukvård men är nu tillbaka på fartyget tillsammans med resten av besättningen.

Efter händelsen utförde Kustbevakningen ett nykterhetstest på delar av besättningen, testet visade ingen alkoholpåverkan. I nuläget finns det ingen misstanke om brott.

Fartyget skulle in i hamnen för att lasta skrot. Foto: SVT/Kristian Åkergren

Fartyget är tomt, det skulle in till Falkenbergs hamn för att lastas med skrot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.