Polisen genomförde kontroller även på onsdagen och då förlorade en person körkortet. Foto: Google Earth/Polisen

Fem förare blev av med körkortet utanför skola

Publicerad

När polisen i Kungsbacka hade en hastighetskontroll vid Iseråsskolan i Onsala blev fem av sju kontrollerade förare på 40 minuter av med körkorten, skriver Kungsbackapolisen på sitt Instagramkonto.

”Skrämmande resultat!!! Under gårdagen (läs tisdagen red.anm) hade vi en hastighetskontroll vid Iseråsskolan i Onsala. Under 40 min förlorade 5 av 7 kontrollerade förare körkortet. Och minst lika många till hade gjort det om vi varit fler poliser vid tillfället.”

Så inleder Kungsbackapolisen sitt inlägg på Instagram. Vidare skriver polisen att bara ett tiotal förare höll rätt hastighet utanför skolan, det vill säga 30 kilometer i timmen.

Flera av förarna som förlorade körkorten utanför F-6-skolan höll hastigheter runt 60 kilometer i timmen, enligt polisen.

”Vid 30 kilometer i timmen är stoppsträckan tolv meter. Vid 60 kilometer är stoppsträckan cirka 32 meter. De 20 meterna kan vara skillnaden mellan liv och död. Inget möte, ingen tid hos doktorn kan vara viktigare än barnens liv!”, avslutar polisen på Instagram.

Det här gäller på 30-väg

Reglerna för fortkörning är hårdare vid körning på 30-väg än på andra vägar. Där räcker det att man överstiger hastighetsbegränsningen med 20 kilometer i timmen för att körkortet ska återkallas.

– På 30-vägar är gränsen 20 kilometer i timmen, i övrigt är det 30 kilometer i timmen som gäller, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Han säger också att hastighetsbegränsningen i regel är satt till 30 kilometer i timmen i anslutning till skolor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kungsbacka

Mer i ämnet