Hundvalpar hittades vid väg i Falkenberg – fick flytta in hos Åse

Uppdaterad
Publicerad

En ensam hundvalp i ett buskage och ett inlägg i sociala medier ledde till ett stort sökpådrag i Falkenberg. Sammanlagt fem hundvalpar hittades. Nu har de flyttat in hos Åse Rosberg som driver ett hunddagis ett stenkast från platsen.

– Valparna är fruktansvärt fina och väldigt välskötta. Att ta hand om dem var ett självklart beslut, säger hon.

Första valpen hittades under lördagen, vilket P4 Halland var först med att berätta. Ett inlägg på sociala medier väckte stort engagemang bland Falkenbergsborna.

– Jag stod i köksfönstret och kollade ut på vägen där första valpen hittades. Hade jag inte vetat vad som försegick hade jag trott att det var tipspromenad. Det var så många som hjälpte till i sökandet efter fler valpar, säger Åse Rosberg.

Vilken hundras valparna tillhör är okänt men enligt Åse Rosberg är det troligtvis en stor ras. Foto: SVT

Vill få ansvaret för valparna

En anmälan till polisen har gjorts och under veckan har valparna blivit kontrollerade av veterinär, chippade och försäkrade.

Vad händer nu?

– Förhoppning är att äganderätten ska gå över på mig och att ansvaret att hitta nya familjer åt valparna ska vara mitt, säger Åse Rosberg.

Djurskyddet: Ovanligt med upphittade hundar

Djurskyddet på Länsstyrelsen Halland berättar att larm om upphittade djur kommer flera gånger om året. Att det däremot handlar om hundar är ovanligt.

När ett djur hittas ska polis eller länsstyrelsen kontaktas. Om myndigheterna tycker det är lämpligt kan djuret få stanna hos upphittaren, om så önskas, annars omhändertas djuret.

– Är det dumpade djur så kan vi ta hand om dem. En veterinär blir inkopplad och gör en veterinärbesiktning om hur djuret mår. Sen beslutas vad som ska ske med djuret. Omplacering, försäljning eller avlivning, säger Karin Göthberg djurskyddshandläggare Länsstyrelsen Halland.

I klippet ovan ser du bilder på valparna i deras nuvarande hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.