Det kan du göra om du misstänker att ett barn har blivit utsatt för övergrepp. I videon ger Elaine Eksvärd fem råd. Foto: SVT

Fem tips om du misstänker att ett barn blir utsatt för övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och debattören Elaine Eksvärd blev själv utsatt för sexuellt övergrepp som barn och har grundat organisationen Treskablinoll. Här ger hon fem råd till hur du som vuxen ska agera om du misstänker att ett barn blir utsatt för övergrepp.

Treskablinoll är en ideell förening som arbetar för att ge barn en trygg barndom. Föreningen registrerades 2017 i syfta att driva sakfrågan kring sexuella övergrepp mot barn. Sedan dess har flera projekt startats för att uppmärksamma ämnet. Två exempel är ”Förskolebrevet” och ”Idrottsbrevet”.

Föreningens namn hänvisar till att tre barn i en klass kan ha utsatts för sexuella övergrepp, och att målet är att det ska vara noll.

Siffran tre har räknats ut ifrån äldre studier om barns utsatthet för sexuella övergrepp. I en nyare enkätstudie gjord av Stiftelsen Allmänna barnhuset på uppdrag av regeringen år 2016 svarade 26 procent av eleverna att de utsatts för sexuella övergrepp vid något tillfälle. Bland flickor var andelen 40 procent och för pojkar tio procent. Totalt deltog 5 500 elever i årskurs nio och i gymnasiet i undersökningen.

Klicka på klippet för att se råden Elaine Eksvärd ger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.