Skola, vård och omsorg var tunga poster i den styrande Femklöverns budget som presenterades i Halmstad under måndagen. Men det fanns även några nya områden, som till exempel satsning på ridskola och fast VA i Grötvik. Foto: SVT

Femklövern presenterade sin budget

Uppdaterad
Publicerad

Skola, vård och omsorg var tunga poster i den styrande Femklöverns budget som presenterades i Halmstad under måndagen. Men det fanns även några nya områden, som till exempel satsning på ridskola, och fast VA i Grötvik.

– Om vi tittar på investeringsbudgeten så görs de största satsningarna helt klart på byggandet av nya förskolor och skolor. Och när det gäller våra äldreboenden så är det fokus på bland annat ett korttidsboende med 80 platser som är en ganska stor investering, säger Carl Fredrik Graf (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad.

– Tanken är att vi kommer behöva försörja oss med både grund- och ytvatten. Det låter kanske inte så mycket för världen, men det är väldigt stora investeringar som krävs, säger Carl Fredrik Graf.

Någon höjd eller sänkt skatt föreslås inte. Får Femklövern igenom sin budget blir skattesatsen oförändrad på 20 kronor och 98 öre.

Miljöpartiet har en speciell roll i Femklövern i Halmstad, eftersom deras röst väger tungt för att alliansen ska få majoritet. Skolan är en viktig fråga som MP har prioriterat i budgeten. Som exempel får barn- och utbildningsnämnden drygt 84 miljoner kronor mer jämfört med förra årets budget.

– De stora satsningarna handlar om att ge möjlighet till alla nya elever i förskolan och grundskolan att få plats och att få lärare bra förutsättningar, säger Tove Bergman, gruppledare för Miljöpartiet.

Vad innebär det mer konkret?

– Tittar man på förskolan är förhoppningen att kunna bygga mellan tio och tretton nya permanenta förskolor som ska vara klara till december 2019. Sedan är det kanske lite optimistiskt att bygga så många förskolor så snabbt, men det finns i alla fall pengar till att kunna göra det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.