Fetare mjölk är mer värt. Foto: SVT

Fettet blir mer värt för mjölkbönderna

Publicerad

Sedan den första mars får Arlabönder mer betalt för fetthalten i mjölk – detta för att stimulera en fetare mjölkproduktion som svarar mot den ökande efterfrågan på grädde. Lantbrukarna Lisbeth och Tomas Riberth i Ullared är några av de mjölkbönder som nu kommer att tjäna på det nya priset.

Vi äter allt fetare mat som ofta är baserad på grädde. Samtidigt som det blir allt färre mjölkkor i Sverige. Något som har lett till gräddbrist den senaste tiden.

Läs mer: Risk för brist på grädde till påsk

Paret Tomas och Lisbeth Riberth i Ullared är några av de mjölkbönder som lyckats få till en fet mjölk. Och de producerar 25 procent mer grädde än den genomsnittliga mjölkbonden i Sverige. Och det handlar bland annat om vad man ger korna att äta.

Lisbeth Riberth. Foto: SVT

– Det handlar ju om att korna får ett bra foder först och främst. Och det handlar om att skörda ensilaget i rätt tid. Och att ensilaget innehåller rätt näringsinnehåll, säger Lisbeth Riberth.

”En balansgång”

Fetare mjölk premieras nu av Arla. Från den första mars får lantbrukarna mer betalt för fettet i mjölken. Detta för att råda bot på gräddbristen. Och ett sätt att få upp fetthalten i mjölken är att anpassa fodret.

– Det är en balansgång. För om man ökar ensilaget och minskar på kraftfodret kan man få mer fett. Men å andra sidan kan det då bli mindre mjölk. Och då blir det ju inte mer grädde ändå, säger Ann-Theres Persson, foderrådgivare på Växa Sverige.

Läs också: Lyft för köttproducenter

Mjölkpriser har gått upp den senaste tiden. Och nu kommer fettet att bli mer värdefullt, något som uppskattas av paret Riberth.

– Ja, det är en välkommen förändring, med tanke på fettbristen. Sen å andra sidan, för att få fram mer grädde så är det kanske ännu viktigare att mjölken betalas bra och att fler vågar stanna i branschen och investera, säger Lisbeth Riberth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.