Vi äter allt fetare mat som ofta är baserad på grädde. Samtidigt som det blir allt färre mjölkkor i Sverige. Något som har lett till gräddbrist den senaste tiden.
Läs mer: Risk för brist på grädde till påsk
Paret Tomas och Lisbeth Riberth i Ullared är några av de mjölkbönder som lyckats få till en fet mjölk. Och de producerar 25 procent mer grädde än den genomsnittliga mjölkbonden i Sverige. Och det handlar bland annat om vad man ger korna att äta.
– Det handlar ju om att korna får ett bra foder först och främst. Och det handlar om att skörda ensilaget i rätt tid. Och att ensilaget innehåller rätt näringsinnehåll, säger Lisbeth Riberth.
”En balansgång”
Fetare mjölk premieras nu av Arla. Från den första mars får lantbrukarna mer betalt för fettet i mjölken. Detta för att råda bot på gräddbristen. Och ett sätt att få upp fetthalten i mjölken är att anpassa fodret.
– Det är en balansgång. För om man ökar ensilaget och minskar på kraftfodret kan man få mer fett. Men å andra sidan kan det då bli mindre mjölk. Och då blir det ju inte mer grädde ändå, säger Ann-Theres Persson, foderrådgivare på Växa Sverige.
Läs också: Lyft för köttproducenter
Mjölkpriser har gått upp den senaste tiden. Och nu kommer fettet att bli mer värdefullt, något som uppskattas av paret Riberth.
– Ja, det är en välkommen förändring, med tanke på fettbristen. Sen å andra sidan, för att få fram mer grädde så är det kanske ännu viktigare att mjölken betalas bra och att fler vågar stanna i branschen och investera, säger Lisbeth Riberth.