21-åriga Filippa Söderström fick psoriasis när hon var åtta år. Foto: SVT

Filippa lever med psoriasis

Publicerad

Det började med en torr fläck på knäet som inte ville försvinna. Åtta år gammal fick Filippa Söderström diagnosen psoriasis, en sjukdom med 300.000 drabbade i Sverige, och vardagen fylldes av elaka kommentarer och fördomar.

Psoriasis är en systemsjukdom som gör att huden fjällar och kliar, och som går i skov. När Filippa gick femte klass exploderade utslagen över hela kroppen. I högstadiet slängde hon alla svarta kläder för att fjällen inte skulle synas, och började att alltid bära långärmat.

”En känslig tid”

– Man vill inte visa det, eftersom det är en så känslig tid. Allt är så ytligt under de åren. Stack man ut blev det bara värre, säger hon.

Hon blev retad och uppmanad att dölja sig. En vanlig fördom är att psoriasis smittar, eller att man får det för att man är ohygienisk – vilket inte stämmer.

– Jag fick kommenterarer i stil med ”Fan vad äcklig hon är”. Killarna kunde peka på mina ben och skratta. Det var en tuff period, säger Filippa Söderström.

Resan som förändrade allt

Räddningen kom när hon fick träffa andra ungdomar i samma situation, på en så kallad klimatvårdsresa eftersom varmare klimat ska lindra hennes besvär.

– Den resan har förändrat hela mitt liv. Då gick jag fortfarande i högstadiet och var utstött och mobbad. Att få komma till en plats där 30 andra har samma sjukdom som mig… Det förändrade allt. Det är läskigt att tänka på var jag hade varit idag om jag inte hade åkt på den resan, säger Filippa Söderström.

Psoriasis

Nästan 300.000 personer i Sverige lever med psoriasis.

Hälften av alla som får diagnosen får den innan de fyllt 25 år.

Psoriasis går i skov, och vissa perioder är svårare – särskilt hösten och vintern.

Psoriasis klassades länge som en hudsjukdom, men är i själva verket en inflammatorisk systemsjukdom och orsakas av en störning i immunsystemet.

Källa: ungmedpsoriasis.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.