Mer säljakt vill fiskare se eftersom de anser att beståndet skapar stora problem. Foto: Anders Fall

Fiskare om sälbeståndet: ”Torsken kommer att försvinna”

Publicerad

Fiskare har under många år velat skjuta mer knubbsäl för att minska beståndet i Kattegatt och i Skagerrak. Men det råder delade meningar om sälens påverkan på Västkusten.

Viking Bengtsson, yrkesfiskare från Varberg, räds inte att sticka ut hakan i debatten om sälbeståndet i Kattegatt och Skagerrak. Han menar att mängden säl orsakar flera problem, särskilt för fiskarna.

– Det här är jätteproblematiskt. Storleken på sälbeståndet är det väl ingen som vet egentligen. De rör ju på sig. Men jag uppskattar beståndet till runt 30.000 djur som simmar mellan Danmark och Sverige.

Enligt honom är sälen en stor konkurrent om bytet:

– Jag har själv fiskat plattfisk med garn och när det är säl i närheten har jag inte en enda fisk i nätet och då fiskar jag med 3.000 meters nät. Sälen tar mer fisk än all fiske tillsammans. Torsken försvinner.

Pest halverade beståndet

På Västkusten har mängder av sälar drabbats av sjukdom med jämna mellanrum. Både 1988 och 2002 halverades sälbeståndet med 10.000 sälar och totalt 30.000 sälar i hela Nordeuropa. För några år sedan trodde man det var en ny pest. Då var det fågelinfluensa med 3.000 döda sälar som följd.  

– Den som en gång sett en säl hosta ihjäl sig vill aldrig vara med om det igen. Det tar två veckor.

Men nu har sälbeståndet ökat igen.

Delade meningar om beståndet

Tero Härkönen, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet bemöter yrkesfiskarens påståenden om sälen. 

– Sälbeståndets ökning var tidigare 12 procent men har senaste åren minskat till en ökning på sex procent per år. Beståndet är i gynnsam bevarandestatus.

Det finns cirka 10.000 djur i Kattegatt och 7.000 i Skagerakk, enligt forskaren.

– Fiskare har alltid tyckt att sälarna är för många och att de tar för mycket fisk men det är det stora fisketrålarna som tar fisken inte sälen, säger Tero Härkönen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.